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Question 1: Regarding developmental assessments, if we are using an assessment done prior to 
the referral, is there a specific timeframe associated with this assessment (i.e. 6mos, 1 year)? 
 
Response 1: No, there is not a specific timeframe for using a development assessment 
conducted prior to the child’s elevated blood lead level.  Consult with the Iowa Department of 
Public Health to determine if a referral for conducting a developmental assessment is still 
required.   
 
Question 2: Do you have any ideas on how to get the development assessment organization to 
respond back to us with the assessment or if the family denied the service? 
 
Response 2: If all efforts have been exhausted in getting a specific staff person within a 
development assessment organization to respond back then take measures to go through the 
proper channels to contact the person’s supervisor.  For example, when sending future email 
communications cc: their supervisor and your supervisor.  Creating a written chain of 
communication creates documentation that can be uploaded to HHLPSS and recorded in the 
patients case details.  In addition, documenting the issue in HHLPSS and in quarterly progress 
notes in the grant site provides IDPH with information that can be used to assist in helping 
resolving the issue. 
 
Question 3a: Sorry if I missed something, but is the remote visual risk assessment going to be 
required or just if we are unable to perform our normal EBL inspections?    
 
Question 3b: Are XRF's going away?  
 
Question 3c: How and by whom takes these pictures during the remote visual inspection? 
 
Response 3a: No, remote visual risk assessments will not be required and are not intended to 
replace EBL inspections.  Iowa Administrative Code – Chapter 70.6(7) was amended to allow 
remote visual risk assessments to be used as another tool for assessing lead risks and hazards 
more efficiently and effectively, especially during time when an on-site inspection or 
assessment is not possible in a timely fashion.   
 
Response 3b: No, XRF’s are not going away.  Chapter 70 requires XRF or lab analysis to be used 
during EBL inspections. 
 
Response 3c: During a remote visual risk assessment pictures of lead hazards can be taken by 
the EBL inspector or the person on-site.  Its more efficient for the EBL inspector to take pictures 
on their computer or tablet, especially since they are also documenting the room, component, 
and hazard on the remote visual risk assessment worksheet.   
 
The person on-site assisting the EBL inspector can also take pictures using their phone or tablet.  
This is less efficient since the Images captured on-site will need to be properly identified and 
the hazard described, then sent to the EBL inspector for inclusion in the EBL report. 


